'Ondanks 15-jarige afwezigheid kent iedereen Pizza Hut'

Enkele maanden aan gesprekken en presentaties gingen eraan vooraf, maar binnenkort willen Soeniel en Rakesh Sewnarain de eerste Pizza Hut in Nederland in vijftien jaar openen.

Voor een vestiging op Utrecht Centraal is al getekend, vertelt Soeniel aan NU.nl.

Er is op dit moment nog één Pizza Hut-restaurant in Rotterdam. Deze is van een franchisenemer die de naam voert, maar een eigen assortiment heeft. Dezelfde eigenaar had tot voor kort ook een vestiging in Den Haag, maar deze is inmiddels gesloten.

Het streven van de neven is om voor het einde van het eerste kwartaal volgend jaar nog eens twee locaties in Rotterdam en Amsterdam te openen en binnen drie jaar "minimaal" vijftien vestigingen van de Amerikaanse fastfoodketen op te zetten. Een crowdfundingcampagne moet ze daarbij helpen.

De neven zijn al gezamenlijk actief als ondernemer. Zo zijn ze grootaandeelhouder van nachtclub Club Blu in Rotterdam en is Soeniel onder andere franchisenemer van een tweetal sportscholen.

Rotterdam

Sinds november vorig jaar probeerden ze de franchiseformule van Pizza Hut naar Nederland te halen. Soeniel kwam in contact met de keten via een revitalisatieproject van de gemeente Rotterdam. Voor een mogelijke 'food court' zocht hij naar kandidaten zoals Pizza Hut  

"Pizza Hut was toen op zoek naar een 'master franchise' in Nederland. Het project vond uiteindelijk geen doorgang. Alleen toen was het contact met Pizza Hut al gelegd. Pizza Hut voerde toen al gesprekken met diverse partijen en wij zijn eigenlijk meegegaan in dat proces."

Uit een groep van zes kandidaten werden Soenel en Rakesh in januari gekozen door Pizza Hut om mee door te gaan. In de eerste helft van dit jaar werd een plan ontwikkeld om de keten uit te rollen in Nederland. 

Kandidaten

Volgens Soeniel zocht Pizza Hut vooral een partij om een organisatie op te zetten. "Er waren verschillende kandidaten geweest die een vestiging goed konden runnen, maar dat vereist een andere vaardigheid."

"Ze waren op zoek naar mensen met generieke vaardigheden die het vermogen hadden om zich specifieke onderdelen van fastfood eigen te maken. En ze hadden denk ik vooral kandidaten gekregen die specifieke kennis van fastfood hadden, maar niet de kennis om een organisatie op te zetten."

Organisatie

"Wat wij nu doen, is de organisatie opzetten. Dus dat betekent dat wij nu heel erg de focus hebben gelegd op welke trainingen er nodig zijn, het hr-beleid, het inkoopbeleid, de kassasystemen. Dat zijn de belangrijke zaken waarmee je een fundament creëert. En daar zijn we heel erg bedreven in."

Voor het operationele onderdeel van het opzetten van een fastfoodketen hebben de neven Paul van Wageningen aangetrokken. Van Wageningen is voormalig operationeel directeur van McDonald's in Nederland.

De neven verwachten veel van de vestigingen, vooral door de naamsbekendheid van Pizza Hut. "Het is ongelofelijk. Ondanks de afwezigheid kent iedereen Pizza Hut. Er zijn weinig merken met deze naamsbekendheid, die nog geen aanwezigheid hebben in Nederland."

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie