NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer. Deze week, Miquel Ballester, één van de oprichters van Fairphone, de Nederlandse fabrikant van een ‘eerlijke’ smartphone.

Het concern heeft onlangs een nieuwe behuizing ontworpen voor de Fairphone 2 en Ballester is hard bezig om de telefoon aan de man te brengen.

Wie: Miquel Ballester

Bedrijf: Fairphone

Werknemers: 60

De huidige fase van het bedrijf dwingt Ballester veel op de reis te zijn. Gevraagd naar de bestemmingen in de afgelopen maand somt hij een indrukwekkend rijtje op: Londen, Berlijn, Wenen, Zürich en verschillende plekken in Italië. "Ik moet mijn kalender afgaan om echt te weten waar ik ben geweest. Het wordt een beetje veel."

Ballester, van huis uit industrieel ontwerper, is nu actief voor de ‘business relations’ van het concern, dat in 2013 werd opgericht. "We zijn een sociaal bedrijf, maar we zijn nog steeds een bedrijf", legt Ballester uit. Zo’n vijf maanden geleden werd daarom besloten om dit team op te richten.

De telefoon van Fairphone weet al een specifieke afzetmarkt te vinden in Nederland, maar om bijvoorbeeld de ontwikkelingskosten terug te verdienen, moet het bedrijf meer verkopen en zijn meer distributeurs nodig.

Doelen

Hiervoor verkocht Fairphone alleen aan consumenten via de website, "maar om tot de verkoopcijfers te komen om bijvoorbeeld de ontwikkelingskosten terug te verdienen dan moeten we meer moeite steken in business-to-business. Dus nu hebben we een team dat dat doet".

Ballester en zijn collega's zoeken daarvoor contact met telecombedrijven, doorverkopers, andere verkopers van duurzame producten en ook andere bedrijven die de Fairphone willen kopen voor hun werknemers. "Het gaat niet om telefoons verkopen om simpelweg meer te verkopen, maar we proberen wel ons doel te halen van tachtigduizend en honderdduizend apparaten dit jaar."

Als gevolg is Ballester veel onderweg. "Je moet klanten bezoeken, je moet de winkels bezoeken en je moet begrijpen hoe ze opereren. We geloven heel erg in Skype-gesprekken, maar soms moet je er gewoon heen gaan."

Reizen

"Ik hou van reizen, maar je hebt reizen en reizen. Als je reist voor je eigen plezier, kies je zelf waar je naartoe gaat en kies je zelf hoe je je tijd spendeert. Reizen voor werk is heel anders dan reizen voor plezier." De komende tijd wordt dat waarschijnlijk weer minder nu hij zich meer gaat bezighouden met de ontwikkeling van het product.

Op de dagen dat hij wel op kantoor zit, kiest Ballester ervoor om vroeg te beginnen. "Ik ben meer een ochtendmens. Zo kan ik veel geconcentreerd werk doen in de ochtend, voordat iedereen binnenkomt. Dan gebruik ik de rest van de dag om mensen te ontmoeten."

"Ik probeer voor de spits te reizen. Het is minder stressvol en het is goedkoper voor Fairphone. 's Ochtends beginnen is een win-winsituatie. Ik kan zo de meest productieve huren gebruiken en buiten de spitsuren rijden."

Lees de andere interviews in de rubriek