Bijna 2,7 miljoen werknemers hebben in Nederland te maken een hoge werkdruk en zo'n miljoen mensen lopen risico op een burn-out. Ook ondernemers die mensen in dienst hebben, kunnen hiermee te maken krijgen.

Het is de Week van de werkstress en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt 13 miljoen euro aan subsidie beschikbaar om het probleem aan te pakken, maakte minister Lodewijk Asscher maandag bekend.

Samen met Cristel van de Ven, partner bij adviesbureau voor organisatieontwikkeling Factor Vijf, drie tips voor ondernemers om werkstress te voorkomen.

"Het probleem wordt erger", aldus Van de Ven, die onderzoek doet naar werkstress en werkplezier. "Vroeger was het met name fysieke belasting waar mensen last van hadden, maar tegenwoordig gaat het om psychosociale arbeidsbelasting. Steeds meer mensen hebben last van een burn-out of overspannenheid."

Als mensen gestrest zijn, ervaren ze volgens Van de Ven een hogere werkdruk. "Als ze lekker in hun vel zitten, kunnen ze meer aan. Als werknemers met dit probleem komen, denken ondernemers vaak dat ze medewerkers minder taken moeten geven of extra personeel moeten aannemen."

"Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Ze kunnen zich beter bezighouden met de vraag 'waar krijgen mensen energie van?'"

Zorg ervoor dat medewerkers hun kennis op peil houden

"Mensen ervaren stress als ze denken dat ze iets niet kunnen", stelt Van de Ven. "Dat kan te maken hebben met vaardigheden of kennis. Zorg er dus voor dat mensen bijblijven in hun werk, dat ze blijven leren en zich blijven ontwikkelen."

Dat betekent niet per se dat werkgevers een dure opleiding moeten betalen, aldus Van de Ven. "Mensen laten leren, hoeft geen geld te kosten. Ook een uitdagend project op het werk of stage lopen op een andere afdeling zorgt voor leerervaringen."

Geef medewerkers zoveel mogelijk autonomie

"Uit onderzoek is gebleken dat autonomie een basale basisbehoefte is van mensen. Als werknemers ruimte ervaren om te bepalen wat ze doen en hoe ze iets doen, levert dat minder stress op."

"Je kunt best tegen je werknemer zeggen: 'Dit is de klus, geef jij maar aan wanneer je het af denkt te hebben en hoe je het wil aanpakken.' Veel ondernemers hebben de neiging om dingen te veel vast te leggen. Ze denken: 'Als ik autonomie geef, komt er niks van mijn plannen terecht.' Maar je zult zien dat mensen juist met je gaan meedenken."

Zorg voor verbinding

"Mensen willen graag het gevoel hebben dat ze ergens bij horen, zowel in hun persoonlijke leven als op hun werk. Betrek medewerkers daarom bij je bedrijf. Geef ze (sociale) steun en spreek vertrouwen naar ze uit."

"Dat kun je bijvoorbeeld doen door iemand een opdracht te geven en erbij te zeggen: 'Ik weet dat jij dat kan.' Geef medewerkers het gevoel dat ze niet alleen naar hun werk komen om geld op te leveren voor de baas. Heb waardering voor ze en laat ze dat ook merken."