Dit is wat er in de week van 14 november tot en met 20 november gaat spelen op ondernemersgebied.

Maandag begint de Week van de werkstress. In het hele land organiseren bedrijven activiteiten om werkstress te verminderen en het werkplezier te vergroten. Dat is nodig, aangezien stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1 is. Vorig jaar namen meer dan honderd bedrijven deel aan de Week van de werkstress. Ondernemers kunnen zich aanmelden via organisator Op weg naar duurzame inzetbaarheid, een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ook begint op maandag de Global Entepreneurship Week (GEW), het grootste wereldwijde ondernemerschapsevenement waaraan meer dan 160 landen meedoen, waaronder Nederland. Er vinden in ons land meer dan honderd activiteiten plaats, die meer dan tienduizend ondernemers hopen te inspireren. Ondernemers kunnen onder meer de Dragon's Den in Rotterdam bijwonen, waar studenten de strijd om het beste prototype met elkaar aangaan. Daarvoor moeten ze zich wel even inschrijven.

Op dinsdag onthult het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hoe de Nederlandse economie in het derde kwartaal van dit jaar gepresteerd heeft. Tegelijkertijd komt het statistiekbureau met cijfers over de arbeidsmarkt en de internationale handel. In het tweede kwartaal groeide de Nederlandse economie met 0,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Het was het negende kwartaal op rij dat de economie groeide. 

Woensdag wordt tijdens de Week van de ondernemer in Amsterdam bekendgemaakt wat het vitaalste bedrijf van Nederland is. De verkiezing is een initiatief van MKB-Nederland en zorgverzekeraar ONVZ en wordt voor het derde achtereenvolgende jaar gehouden. Vitale bedrijven blinken uit in het gezond houden van hun personeel. Je kunt je hier nog aanmelden voor dit evenement.

Op donderdag maakt het CBS bekend hoe de stemming onder ondernemers in het vierde kwartaal is. Het statistiekbureau peilde bij ondernemers wat de vooruitzichten zijn voor hun eigen bedrijf. Ook gaat het CBS in op de investeringen die in september door onder meer ondernemingen zijn gedaan.

MKB-Nederland heeft besloten dat ook ondernemers recht hebben op hun eigen dag. Daarom vindt vrijdag de eerste Dag van de ondernemer plaats. Voortaan zal dit elke derde vrijdag van november het geval zijn. Volgens de organisatie verdienen ondernemers een moment waarop aandacht wordt gegeven aan het belang dat zij hebben voor Nederland. Veel gemeenten, politici, brancheorganisaties en ondernemersverenigingen organiseren vrijdag een activiteit om ondernemers in het zonnetje te zetten.

Wil je deze vooruitblik elke zondag in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief: