Kitepower, een bedrijf dat energie opwerkt met behulp van vliegers, heeft een innovatiecompetitie van het Ministerie van Defensie gewonnen.

De gepatenteerde technologie van Kitepower moet een alternatief bieden voor windturbines. "Vliegers verbruiken 90 procent minder materiaal en zijn twee keer efficiënter", zegt Kitepower.

De vlieger, met de grond verbonden via een lichtgewicht lijn, vliegt op een zodanige hoogte en manier dat het de wind optimaal moet kunnen vangen. De windkracht wordt vervolgens via een generator op de grond om omgezet in energie.

Het bedrijf uit Delft werd vrijdagmiddag in de Kromhoutkazerne in Utrecht beloond met een ontwikkelopdracht ter waarde van 200.000 euro. Vijf bedrijven stonden in de finale.

Defensie noemt de techniek van de winnaar snel en eenvoudig toepasbaar in een operationele omgeving.

Grootverbruiker

De krijgsmacht is naar eigen zeggen een grootgebruiker van fossiele energie. De afhankelijkheid van deze brandstoffen brengt volgens Defensie risico’s en beperkingen met zich mee die het in de toekomst wil voorkomen.

De competitie moet jaarlijks helpen om nieuwe ideeën te vinden die het ministerie helpen om efficiënter om te gaan met energie gedurende missies.