Interpolis hoeft de schade van een melkveehouder in Someren als gevolg van het noodweer in juni niet te vergoeden.

Dat blijkt vrijdag uit een uitspraak van de rechtbank Rotterdam. De melkveehouder had een kort geding aangespannen.

De melkveehouder werd met schade geconfronteerd na een stom op 23 juni. Hij is alleen voor stormschade verzekerd en niet voor hagelschade. Daarom wilde de verzekeraar de schade niet vergoeden. De voorzieningenrechter oordeelt vrijdag dat de verzekeraar een terechte beslissing heeft genomen.

De ondernemer stelde eerder dat de zware windstoten grote invloed op de samenklontering van hagelstenen hebben gehad. Hij spreekt van een zogenoemde supercel, een combinatie van een storm en zware buien.

Geen stormschade

Maar de voorzieningenrechter vindt niet dat het hier om stormschade ging. "Het feit dat de hagel aangroeide in de supercel maakt dus niet dat het geen hagel meer is", stelt de voorzieningenrechter. "Anders gezegd heeft de storm bijgedragen aan de hagelvorming, maar niet aan de schade zelf", staat in het vonnis.

De voorzieningenrechter benadrukt verder dat de ondernemer zich "voor een relatief laag bedrag apart voor hagelschade had kunnen verzekeren".

Kostenpost

"Erkend wordt dat de eiser zich hierdoor geconfronteerd ziet met een aanzienlijke kostenpost, maar dat is geen omstandigheid die bij de beoordeling van de vordering kan worden meegewogen." Omdat melkveehouder het kort geding heeft verloren, moet hij ook de proceskosten van tegenpartij betalen.

De uitspraak kan gevolgen hebben voor andere ondernemers die in dezelfde situatie zitten.