Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en de gelijktijdige handelsmissie in Australië hebben het Nederlandse bedrijfsleven voor ongeveer 125 miljoen euro aan opdrachten opgeleverd. 

Dat maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag vanuit Brisbane bekend.

Tussen Nederlandse bedrijven en hun Australische partners zijn in de afgelopen dagen contracten en samenwerkingsovereenkomsten gesloten in onder andere de sectoren water, gezondheidszorg, tuinbouw, ICT en infrastructuur. In het kielzog van het koninklijk paar reisde een handelsmissie mee van 95 bedrijven.

Kamp noemt de voorlopige uitkomst van de handelsmissie een zeer goed resultaat. ''Nederland heeft kennis en expertise die Australië kan gebruiken, bijvoorbeeld als het gaat om landbouw, gezondheidszorg en technologie.

Export van kennis

Ook in de toekomst komen er resultaten uit deze missie, omdat Nederlandse bedrijven in contact zijn gebracht met Australische ondernemingen, kennisinstellingen en overheden'', zegt de minister. ''Export van kennis en producten levert ons bedrijfsleven inkomsten en banen op.”

In de afgelopen vijf jaar is de export naar Australië met 60 procent gestegen terwijl de totale Nederlandse export met 15 procent toenam. Jaarlijks wordt er voor 4,3 miljard euro aan goederen en diensten naar het land geëxporteerd.