NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer. Deze week, René Schoenmakers, mede-oprichter en directeur van online veilinghuis Catawiki.

Het internationale veilingplatform voor bijzondere artikelen werd voor het tweede jaar achter elkaar door Deloitte uitgeroepen tot snelste groeier met een omzetgroei van 3.676 procent in vier jaar.

Wie: René Schoenmakers (rechts op de foto)

Onderneming: Catawiki

Werknemers: 500

Schoenmakers, die samen met Marco Jansen in 2008 het bedrijf oprichtte, verdeelt zijn aandacht tussen het kantoor in Assen en in Amsterdam en ook steeds meer tussen de buitenlandse kantoren. Vanuit de Drentse hoofdstad is het twee uur heen en terug reizen met de trein.

"In Nederland is dat relatief ver weg, maar voor buitenlandse begrippen valt het mee. Ik ben ook bijvoorbeeld soms in Italië. Dan zitten we de ene keer in Rome en de andere keer in Milaan."

"Regelmatig zit ik in het buitenland omdat daar steeds meer collega’s werken”, vertelt Schoenmakers. Nog maar een klein deel van de omzet komt uit Nederland. "Dat wordt gaandeweg steeds belangrijker."

Het bedrijf heeft nu kantoren in zeven landen en denkt aan uitbreidingen in Scandinavië en Oost-Europa. Kopers kunnen al vanuit de hele wereld terecht bij Catawiki, maar voor verkopers is het handiger om een kantoor in het land te hebben.

Na de koffie

Een vast ritueel is het doornemen van de rapportages als de dag begint. "Dat doe ik eigenlijk meteen ’s ochtends als ik koffie heb gehaald. Ik besteed er elke ochtend wel veel tijd aan om standaardrapportages te bekijken of zelf rapportages te draaien. Wij geloven heel erg in het nemen van beslissingen op basis van data. Dus ik moet die data wel goed voor ogen hebben."

Een ander vast onderdeel van de dag waren de late overleggen die Schoenmakers en Jansen hadden. Vroeger vonden die vaker wegens tijdgebrek in de avonduren plaats, maar inmiddels zijn ze iets minder frequent en vaker overdag. "Wij hebben altijd elke avond overleg gehad omdat het overdag erg druk was. Steevast waren we dan na middernacht nog aan het skypen."

"We vonden het altijd heel belangrijk dat wanneer je met z’n tweeën een bedrijf hebt, je er elke dag wel over praat. Even kijken hoe we er voorstaan en ook concreet kijken naar wat we anders kunnen doen. We doen het nog steeds wel, maar iets minder intensief."

Onverwachte gebeurtenissen

Schoenmakers zegt verder vooral tijd vrij te houden voor onverwachte gebeurtenissen. "Ik probeer sowieso vergaderingen te beperken tot een half uur. Of het moet iets heel bijzonders zijn. Ik probeer mijn eigen afspraken in te plannen. Dat laat ik niet doen door anderen. Dat heb ik al een keer geprobeerd, maar dan krijg je heel snel de situatie dat de agenda vol zit."

"Als je op een gegeven moment een groter bedrijf hebt, gebeuren er ook intern en extern veel dingen. Je kunt gewoon je agenda niet helemaal volplannen. Ik probeer best wel veel tijd vrij te houden voor onverwachte dingen, maar ook om na te denken over het product."

Door de enorme groei merkt Schoenmakers dat zijn werk steeds meer verschuift van ondernemen naar managen. Hij zegt dit te missen. "Twee jaar geleden waren we met zeventig mensen en kende ik iedereen heel goed. Ik was overal bij betrokken. Nu we met vijfhonderd mensen zijn, ken je niet iedereen meer goed en ontstaat er noodgedwongen een afstand tot dingen."

"Het allerleukste vind ik nog wel met nieuwe producten bezig zijn. Met onze website en apps, met de balans in onze marktplaats en nadenken over nieuwe veilingen. Dat probeer ik zoveel mogelijk te doen. Maar dat is natuurlijk waar je in de beginfase van het bedrijf alleen maar mee bezig bent. Nu heb je ook veel andere dingen."

Lees andere interviews van de rubriek: