Mkb-bedrijven zijn naar schatting 78.700 euro kwijt per digitale inbraak.

Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van B2B International in opdracht van beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab. Voor grote bedrijven lopen de kosten op tot gemiddeld 783.000 euro per digitale inbraak.

De onderzoekers hebben 1.260 bedrijven in zeven Europese landen gevraagd naar het totale verlies na veiligheidsincidenten zoals schade door malware, DDoS-aanvallen en phishing.

Het ging om ondernemingen in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Verder blijken de mkb'ers gemiddeld 44 procent meer kwijt te zijn als de cyberinbraak pas na een week of later wordt ontdekt. Grotere bedrijven kunnen 27 procent extra kosten verwachten bij een late ontdekking.

Personeelskosten

De kosten zitten vooral in personeelskosten voor medewerkers die moeten overwerken. Ook zijn er extra uitgaven nodig voor het compenseren van verloren omzet, extra veiligheidsmaatregelen, het inhuren van externe adviseurs en het aannemen van nieuw personeel.

De bedrijven hebben gemiddeld 72.000 euro aan trainingen uitgegeven en 77.000 euro aan diensten van externe specialisten. Dat komt neer op zo'n 19 procent van de totale kosten van het veiligheidsincident.

Veiligheid

Kleine bedrijven besteden gemiddeld 18 procent van hun IT-budgetten aan veiligheidsmaatregelen. Onder grote bedrijven is dat percentage 21 procent.

De onderzochte bedrijven verwachten dat de budgetten voor veiligheid op het gebied van IT de komende drie jaar met gemiddeld 14 procent zullen stijgen.