De Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) en de Nederlandse Ondernemersvereniging en Afbouwbedrijven (NOA) zeggen verheugd te zijn dat er een motie is aangenomen om tot een mkb-toets voor wet- en regelgeving te komen.

Afgelopen dinsdag werd de motie van onder andere PvdA-Kamerlid Jacques Monasch aangenomen.

In de motie wordt aangehaald dat de huidige toetsen voor nieuwe wet- en regelgeving de belangen van het mkb onvoldoende borgen.

De Kamerleden vragen de regering de mogelijkheden te onderzoeken voor een mkb-toets. Voor 1 februari willen de parlementariërs reactie van het kabinet zodat er nog in de nieuwe kabinetsformatie gestart kan worden met deze toets.

Volgens AFNL en NOA kunnen middelgrote bedrijfsorganisaties nu niet uit de voeten met de wetgeving. "Dan schiet goedbedoelde wetgeving z'n doel volledig voorbij, is niet toepasbaar en moet later via reparatiewetgeving werkbaar worden gemaakt", aldus de organisaties.

De belangenclubs pleiten voor een panel bestaande uit mkb-bedrijven die de uitvoerbaarheid van wetgeving in het eigen bedrijf test. Vanuit dit panel moeten adviezen komen zoals de Raad van State en Actal al doen.