De beloofde compensatie voor ondernemers die actief zijn rondom steden met milieuzones laat op zich wachten. Hoewel de milieuzones al van kracht zijn, is er nog geen regeling waar ondernemers gebruik van kunnen maken.

EVO en Fenedex, ondernemersorganisaties voor handels- en productiebedrijven, vragen staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) dinsdag om de compensatieregeling in werking te stellen. 

Ook willen de belangenbehartigers dat gemeenten stoppen met het uitdelen van boetes totdat de regeling er is. Staatssecretaris Dijksma heeft juist voorgesteld om het besluit over de compensatieregeling uit te stellen tot begin 2017.

Milieuzones

De gemeente Utrecht heeft meer dan een jaar een milieuzone en Rotterdam sinds begin 2016. In Amsterdam geldt vanaf 2017 een milieuzone.

"Ondernemers uit omliggende gemeenten zouden daarom van een compensatieregeling gebruik kunnen maken", aldus de organisaties.

Bestelauto's

Volgens EVO en Fenedex zijn ondernemers door de invoering van milieuzones soms tienduizenden euro's kwijt aan nieuwe bestelauto's. 

De belangenbehartigers benadrukken dat ruim 95 procent van de 820.000 bestelauto's in Nederland van ondernemers zoals aannemers, bakkers, hoveniers of installateurs zijn.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.