Dit is wat er in de week van 7 november tot en met 13 november gaat spelen op ondernemersgebied. 

Maandag maakt het oudste postbedrijf van Nederland, PostNL, zijn resultaten over het derde kwartaal bekend. In het tweede kwartaal boekte het bedrijf een nettowinst van 166 miljoen euro, tegen een verlies van 4 miljoen euro een jaar eerder. De postmarkt kromp in Nederland met 7,6 procent. In oktober kondigde PostNL aan de prijs van postzegels voor binnenlandse post vanaf 1 januari met 5 cent te verhogen. Ook de zakelijke tarieven gaan dan omhoog. De prijsverhogingen zijn volgens de onderneming nodig, omdat minder post wordt verstuurd. 

Dinsdag staat in het teken van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Wie gaat er winnen en wat betekent dat voor ondernemen in de VS? De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton raakte opnieuw in opspraak nadat bekend werd dat de FBI het onderzoek naar door haar verstuurde e-mails heeft heropend. Dit kan invloed hebben op de voorsprong die ze op haar Republikeinse opponent Donald Trump had geboekt. Ondertussen heeft Trump zo'n 10 miljoen dollar, omgerekend 9,2 miljoen euro, eigen geld in zijn presidentscampagne gestoken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt woensdag bekend hoeveel bedrijven in Nederland failliet zijn gegaan in de maand oktober. In september was het aantal faillissementen stabiel op het laagste niveau in ruim acht jaar. Sinds de piek in mei 2013 is er sprake van een dalende trend van het aantal ondernemers dat in zulke grote financiële problemen terechtkomt dat een faillissement onafwendbaar is.

Op woensdag vindt ook het Congres Transport & Logistiek plaats in Ridderkerk, aanmelden is kostenloos en kan hier. Ondernemers uit de sector gaan in op de vraag hoe transport beter en slimmer kan worden georganiseerd. De omzet van de Nederlandse transportsector steeg in het tweede kwartaal op jaarbasis met 0,1 procent, de zwakste groei sinds 2013.

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering van hun bedrijf of projecten in Afrika, kunnen donderdag en vrijdag terecht bij het evenement Africa Works! in Amsterdam. Onder anderen Dirk Elsen van Triodos, Amine Bouabid van de Bank of Africa en CEO Jürgen Rigtering van FMO komen spreken in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Deelnemers kunnen workshops volgen waarin ze meer leren over financiering. Deelname kost 495 euro en aanmelden kan hier. Leden van het Netherlands-African Business Council (NABC) krijgen korting.

Voor veel jongeren is het ondanks de aantrekkende economie lastig om een baan te vinden. Negen Nederlandse multinationals hebben zich verenigd in de zogenoemde Alliance for YOUth om jongeren te helpen bij het betreden van de arbeidsmarkt. Vrijdag bezoeken meer dan honderd medewerkers van deze concerns verschillende MBO's in Nederland om honderden leerlingen sollicitatietrainingen te geven. Hiermee kunnen jongeren beter voorbereid op bedrijven af stappen.

Wil je deze vooruitblik elke zondag in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief: