Drogisterijgroothandel Vriesia waarschuwt dat er verdere verschraling zal ontstaan in de markt voor drogisterijen als de groothandels achter ketens DA en Dio samengaan.  

Groothandel Holland Pharma (DA) heeft aangegeven branchegenoot Faco (Dio) te willen overnemen. Als de groothandels samengaan, ontstaat een bedrijf met vijfhonderd franchisers achter zich.

Samen met Etos en Kruidvat heeft het fusiebedrijf een groot deel van de markt.

Kleinere assortimenten 

Gerben Dreijer, commercieel directeur bij Vriesia, voorspelt een prijzenoorlog tussen de grote partijen na een fusie van DA en Dio. Volgens Dreijer worden ook DA en Dio hiermee gedwongen om kleinere assortimenten aan te houden en zich te concentreren op de zogeheten "hardlopers", de goedlopende producten.

"Op korte termijn gaan de prijzen misschien naar beneden, maar uiteindelijk trekken consumenten aan het kortste eind", stelt Dreijer.

"De huidige DA’s en Dio’s hebben nog dat grote assortiment, maar als je wil concurreren met Etos en Kruidvat moet je naar een kleiner assortiment. Je moet dan naar dat supermarkt-model. En dat is toch een beetje iemand bij de kassa en iemand die de vakken vult."

Consolidatie 

Vriesia zelf is een onafhankelijke groothandel die geen formule aan zich heeft gebonden en vooral aan zelfstandige drogisterijen levert. Volgens Dreijer is de consolidatie in de sector geen gevaar voor de groothandel.

Uiteindelijk zal een deel van de zelfstandige drogisterijen verdwijnen, "maar dat betekent niet dat het met Vriesia slecht gaat".