De Nederlandse regering werpt onnodige blokkades op voor mkb-ondernemers door een verzuild politiek systeem en trage besluitvorming, zegt retailondernemer Roland Kahn.

"We moeten als land een gezamenlijk doel stellen en intelligentie, creativiteit, arbeid en kapitaal beter met elkaar verbinden", zegt Kahn donderdag op het MKB Ondernemers Congres in Utrecht. 

De ondernemer achter onder meer Coolcat en het recent doorgestarte MS Mode vindt dat ondernemers en politici teveel een andere taal spreken. Ondernemers zouden daarom meer een “gezamenlijke vuist” moeten maken om blokkades op te heffen.

"Als een ondernemer zou functioneren zoals de meeste overheidsinstanties, zou die allang failliet zijn", aldus de ondernemer. Besluitvorming en regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van flexibele arbeid of belastingen, kan veel sneller en eenvoudiger.

De ondernemer krijgt daarbij bijval van investeerder en ondernemer Annemarie van Gaal. "We moeten naar eenvoudiger systeem. Het boekwerk met regels over loonheffing telt alleen al honderden pagina's."

MS Mode

Kahn werkt inmiddels aan een nieuwe versie van MS Mode. "MS ging failliet, maar we hebben de wedstrijd gewonnen", zegt hij over de doorstart.

Khan noemde eerder de tegenwerking van de bank als struikelblok, maar zegt ook zelf fouten te hebben gemaakt bij het runnen van de kledingketen. 

"Dit keer bouwen we het bedrijf niet op met geld van de bank, maar met eigen kapitaal. We geloven in het concept. Mode voor vrouwen met een maatje meer."