
'Nederlandse bedrijven voorop in aanpak klimaatverandering'
Dat zegt minister-president Mark Rutte woensdag tijdens de opening van de Nederlandse Klimaattop in Rotterdam.
"We zijn hier vandaag voor onszelf, voor onze planeet en voor de volgende generaties. Maar we zijn hier ook voor onze economie. Zoals een slimme jongen bij de kinderklimaattop vorig jaar zei: ga je niet voor het milieu, ga dan voor het geld. Je bent echt goedkoper uit met een Dopper of een beker dan met alleen maar drinkpakjes", aldus Rutte.
Op de Nederlandse klimaattop, een initiatief van staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu), zijn verschillende Nederlandse organisaties en bedrijven bijeen om in debat te gaan over klimaatverandering en het klimaatakkoord van Parijs.
In de Franse hoofdstad is vorig jaar afgesproken dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden Celsius mag stijgen. Nederland moet in dat kader de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 80 tot 95 procent hebben teruggedrongen.
Doelen
De milieudoelstellingen die Nederland zichzelf oplegt voor 2020, onder meer voor het opwekken van duurzame energie, zijn echter nog niet in zicht, constateerde het CBS recent.
"Er gebeurt al heel veel in Nederland, maar er is meer nodig en het moet sneller", zeggen de organisatoren van de klimaattop in Rotterdam.
Het energiebeleid in Nederland is te versnipperd en te veel gefocust op de korte termijn, stellen veel grote bedrijven.
38 bedrijven verenigden zich daarom deze week in de zogenoemde Transitiecoalitie. Zij willen dat het volgende kabinet snel een pad uitstippelt om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te realiseren.
"Denk eens terug aan het eerste klimaatverdrag van Kyoto uit 1997. Toen stond het bedrijfsleven op de rem, in Parijs was het bedrijfsleven een drijvende kracht. Dat biedt vertrouwen voor de wereld van 2050", aldus Rutte.