Ondernemersvereniging  ONL en het CDA starten een eigen meldpunt voor ondernemers die problemen zeggen te hebben met de Wet DBA, de vervanger van de VAR.

De Belastingdienst heeft nu al zelf een meldpunt voor klachten over de wet, maar de oppositiepartij en ONL hebben geen vertrouwen in dit meldpunt.

"De Belastingdienst vraagt opdrachtgevers en opdrachtnemers naar hun gegevens en het is daarom zeer waarschijnlijk dat een grote groep ondernemers hun problemen bij het gebruik van de modelcontracten niet durft te melden", aldus ONL.

Commissie 

Het CDA stelde eerder al voor om het meldpunt onder te brengen bij een commissie die in december met voorstellen had kunnen komen.

Gevreesd wordt dat met de nieuwe wet een groot deel van de huidige zelfstandigen niet meer aan de bak komt. Opdrachtgevers en zelfstandigen zouden niet meer zeker weten of opdrachten achteraf niet als een dienstverband worden aangemerkt.

Wiebes heeft eerder al toegezegd dat er niet zomaar boetes worden uitgedeeld als opdrachtgevers en zzp’ers zonder kwaad in de zin handelen.