Een vijftal webwinkels heeft boetes gekregen voor het overtreden van regels rond de annulering van aankopen.

De webwinkels van Bever, Coolcat, Kiesdejuistesportbh, Hipvoordeheb en Shoebaloo moeten in totaal 590.000 euro betalen, meldt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag.

De betreffende winkels informeerden consumenten onvoldoende over de regels die gelden bij het annuleren van een aankoop.

"Dit betekende dat consumenten niet wisten waar ze recht op hadden, zoals dat het volledige aankoopbedrag, inclusief bezorgkosten, tijdig moet worden terugbetaald", aldus ACM.

Bij Coolcat en Bever bleek dat ze in de praktijk ook niet correct handelden. Zo werden de bezorgkosten soms niet terugbetaald. Uiteindelijk hebben de webwinkels dit gecorrigeerd door de bezorgkosten terug te betalen en een tegoedbon te geven.  

Vertrouwen 

Coolcat en Bever kregen de hoogste boetes van respectievelijk 220.000 euro en 198.000 euro. Shoebaloo moet 72.000 euro betalen. De voormalige eigenares van Hipvoordeheb  en de eigenares van Kiesdejuistesportbh ontvingen elk een boete van 50.000 euro. 

CoolCat liet in een reactie weten de boete te betreuren. Het bedrijf benadrukte dat het zijn werkwijze heeft verbeterd, waardoor alle regels nu worden nageleefd

ACM deed onderzoek naar de webwinkels op meldingen van ConsuWijzer en Consumentenbond.

Henk Don, bestuurslid bij ACM, zegt dat webwinkels het vertrouwen van consumenten schaden als ze basisregels overtreden. "Maar het is ook slecht voor webwinkels die zich wel aan de regels houden. Daarom treden wij hiertegen op."