Mode- en schoenenwinkels verwachten hogere omzetten in het laatste kwartaal. Het consumentenvertrouwen is hoog en in het eerste weekend van deze maand verkochten sommige winkels al 100 procent meer vergeleken met een jaar eerder.M

Het opvallend warme weer in september had nog wel negatieve impact op de verkopen, meldt brancheorganisatie INretail.

Een goed laatste kwartaal kan ervoor zorgen dat 2016 ook redelijk wordt afgesloten.

De voorwaarden voor een goed kwartaal zijn er. In 2016 vallen de kerstdagen in het eerste weekend van de kerstvakantie. Dat is gunstig voor het aantal verkoopdagen, haalt INretail aan. De vrije dagen gebruiken mensen vaak om te winkelen.

In de eerste negen maanden van dit jaar steeg de omzet van sportwinkels met 1,2 procent vergeleken met 2015. De verkoop van sportkleding toont een omzetstijging van 1,2 procent en sportschoenen een toename van 0,5 procent. De omzet in de schoenenbranche is vrijwel gelijk gebleven tot en met september.  

Modesector 

Achterblijvende verkopen in september zijn de belangrijkste oorzaak voor de 0,6 procent gedaalde omzet in de modesector in de eerste negen maanden. 

Volgens INretail werken steeds meer winkeliers aan hun verdienmodel en nemen de verkopen uit webshops ook toe, hoewel de risico’s blijven. Uiteindelijk is er nog te veel winkeloppervlakte en zijn sommige zaken niet onderscheidend genoeg, aldus de sectorvereniging.