Ondernemersverenigingen EVO en Fenedex noemen het "bijzonder teleurstellend" dat de Waalse regionale regering een vrijhandelsakkoord met Canada blokkeert. VNO-NCW en MKB Nederland spreken van "een gemiste kans".

EVO en Fenedex zeggen in een persbericht te hopen dat er alsnog een oplossing komt, zodat de Belgische regering het akkoord kan tekenen.

Volgens de belangenorganisaties voor de logistiek kunnen Nederlandse bedrijven 1,2 miljard euro verdienen als het CETA-akkoord in werking treedt.

"Zo maakt het verdrag het voor Nederlandse kaasexporteurs bijvoorbeeld mogelijk om meer kaas naar Canada te exporteren. Nu hangt daar nog een limiet aan", aldus de verenigingen. 

Uitleg: Wat is handelsverdrag CETA?

Gemiste kans

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de EU en Canada het verdrag weer snel "op de rails" moeten krijgen, omdat Nederland en de EU kunnen profiteren van een betere toegang tot de Canadese markt.

"Met het CETA-verdrag verdwijnt de bulk van de importheffingen, waardoor producten goedkoper worden voor consumenten." 

Kansen

Bovendien kunnen Nederlandse bedrijven vanwege het verdrag ook gaan meedoen aan Canadese overheidsaanbestedingen. "Dat schept kansen voor onze baggeraars en architecten bijvoorbeeld. Met name ook voor onze mkb-bedrijven", aldus de werkgeversorganisaties.

"Handels- en investeringsakkoorden dienen gericht te zijn op het duurzaam vergroten van de maatschappelijke welvaart", menen VNO NCW en MKB-Nederland. "Juist het verdrag met Canada doet dit op alle punten. Extra zuur dat we zelfs zo’n verdrag als Europa vooralsnog niet kunnen sluiten."