Nederlandse bedrijven waren betrokken bij fraudenetwerken. De opbrengst is mogelijk gebruikt voor de financiering van terrorisme.

Dat concludeert televisieprogramma Zembla op basis van eigen onderzoek.

Met behulp van de handel in zogenaamde CO2-certificaten ontstond volgens het televisieprogramma de grootste btw-fraude in de geschiedenis. Zembla concludeert dat de verplichte BTW op de certificaten niet werd afgedragen, waardoor in de periode van 2008 tot 2011 een bedrag van tussen de 5 en 10 miljard euro werd buitgemaakt.

In 2010 werden vlak bij de schuilplaats van Osama Bin Laden in Pakistan documenten gevonden die verband houden met een crimineel netwerk in Italië. Het betreft handel met CO2-certificaten ter waarde van 1 miljard euro, bevestigt het Openbaar Ministerie in Milaan aan Zembla.

Zembla kwam via deze documenten het Nederlandse EcoDutch Carbon op het spoor. Het bedrijf uit Den Haag ontkent iedere betrokkenheid bij het fraudenetwerk.

Terrorismefinanciering

In een ander fraudenetwerk met CO2-certificaten in Duitsland zijn volgens het tv-programma nog meer Nederlandse bedrijven betrokken, zoals VDL Duty Free Wholesale uit Numansdorp. Bovendien zijn er in dit geval aanwijzingen voor terrorismefinanciering, bevestigt het Openbaar Ministerie in Keulen.

De bedrijven ontkennen enige betrokkenheid, maar volgens financieel expert Marius Frunza en hoogleraar Richard Ainsworth (Boston University) hebben deze bedrijven bewust meegewerkt aan de fraude. "Ze zijn essentieel. Ze werkten in een netwerk met illegale transacties", zegt Frunza.

Wetgeving

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) noemde het eerder in de Tweede Kamer beangstigend dat er met fraude terrorisme wordt gefinancierd. Hij sluit niet uit dat ook Nederlandse bedrijven hierbij betrokken zijn. Namen van bedrijven heeft de bewindsman niet.

Wiebes houdt er rekening mee dat geld van btw-fraude naar doelen gaat "die wij bepaald niet onderschrijven". Hij gaat uitzoeken of dit specifiek om Nederlandse bedrijven gaat.  

Het CDA heeft naar aanleiding van de uitzending van Zembla Kamervragen aan Wiebes gesteld.

Volgens Redmar Wolf, hoogleraar belastingrecht aan de Vrije Universiteit, is Nederland vanwege een maatregel uit 2009 een goed land waar frauduleuze transacties met CO2-certificaten doorheen kunnen stromen.

Vorig jaar waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) dat de financiële sector onvoldoende aandacht heeft voor integriteitsrisico's, zoals terrorismefinanciering. DNB liet destijds weten dat er nog veel verbeterpunten zijn waar het gaat om integriteitsrisico's.

De uitzending van Zembla is maandagavond om 21.00 uur te zien op NPO 2.