Boze melkveehouders spreken staatssecretaris aan via sociale media

Een groep melkveehouders voert op sociale media een campagne om staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) op te roepen snel duidelijkheid te geven over de invoering van fosfaatrechten.

De groep boeren, afdelingsbestuurders van brancheorganisatie LTO Noord, wil dat de staatssecretaris snel een einde maakt aan onzekerheid over de invoering van een systeem van fosfaatrechten.

Het stelsel moet regelen dat de in Nederland geproduceerde hoeveelheid fosfaat weer onder het Europese maximum komt. Boeren mogen volgens dat stelsel alleen melkvee houden als zij voldoende fosfaatrechten hebben. Om aan alle eisen te voldoen, moet de melkveestapel in Nederland inkrimpen.

Staatssteun

Eerder werd duidelijk dat de invoering van fosfaatrechten met een jaar wordt uitgesteld naar 1 januari 2018. Van Dam liet weten dat het wetsvoorstel in strijd is met Europese regels over staatssteun.

Uit overleg tussen het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie bleek dat het fosfaatrechtenstelsel in het voorstel als staatssteun wordt gezien. Volgens de boeren heeft Van Dam hier te laat advies over ingewonnen.

#laarzenactie

Zo'n twintigduizend familiebedrijven zouden hierdoor niet weten waar ze aan toe zijn. Onder vermelding van de hashtag #laarzenactie en met foto's en video's delen de boeren hun ontevredenheid hierover. Ze vrezen dat laarzen straks niet meer nodig zijn, omdat het voortbestaan van hun familiebedrijven in gevaar kan komen.

"Duizenden melkveehouders maken zich zorgen om de toekomst van hun bedrijf, omdat u het lot van de Nederlandse melkveehouderijen aan het verkwanselen bent in Brussel", stelt melkveehouder Eline Vedder Monaster in een video op Facebook.

"De EU spreekt over ongeoorloofde staatssteun. Ik weet niet welke steun zij bedoelen, want ik ervaar bitter weinig steun van deze staat."

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie