
'Bij digitaal solliciteren is ook taak weggelegd voor bedrijf'
"In deze tijd vraagt iedereen om meer beeld en geluid", zegt Joost Heeroma, perswoordvoerder bij Yacht en Tempo-Team, tegen NU.nl. "Bedrijven vragen dat van sollicitanten, maar andersom geldt het ook."
"In bepaalde sectoren, zoals de ICT en finance, is al schaarste: werkgevers hebben moeite met het vinden van geschikte kandidaten. Dan gaan dingen als goede arbeidsvoorwaarden en de sfeer van een bedrijf gelden en die kun je nooit overbrengen via een vacature", aldus Heeroma. "Laat in een filmpje wat zien van je bedrijf. Of organiseer een meet & greet of een borrel."
Dat geldt met name voor bedrijven in het mkb, vindt Heeroma. "Iedereen kent de grote namen, maar de kleinere bedrijven moeten ook naar buiten treden. Dat maakt de kans groter dat werkzoekenden ze weten te vinden."
Heeroma zegt wel vertrouwen te hebben in online solliciteren. "Het oude idee van een cv waarin de werknemer zijn opleidingen en werkervaring op een rijtje zet, is heel ouderwets."
Contactmoment
Loopbaandeskundige Guus Janssen noemt digitaal solliciteren "een onvermijdelijke ontwikkeling". "Al jaren is solliciteren via e-mail of door een "solliciteer"-knop algemeen gebruik."
Volgens Janssen moeten bedrijven hun sollicitatieprocedure echter niet compleet digitaliseren. "Er moet een contactmoment komen. Dat kun je eventueel aan het eind van de procedure doen. Want hoe goed iemand ook overkomt; je moet toch kijken of er een klik is."
"Daar ben ik het helemaal mee eens", reageert Heeroma. "Wij noemen dat "tech and touch": je combineert digitale toepassingen met een gesprek met een intercedent om te kijken of iemand echt bij een bedrijf past."
Oude garde
Janssen denkt dat bedrijven die meer digitaal willen werken wel rekening moeten houden met ouderen. "De oude garde kijkt op een andere manier naar solliciteren. Bedrijven moeten dus geduld hebben. Ze moeten mensen misschien meerdere opties bieden bij het reageren op vacatures."
"Verder moet je als bedrijf vooral kijken: wie wil ik binnenhalen?", aldus de loopbaandeskundige. "Uit het beleid van Unilever blijkt duidelijk dat het bedrijf vooral jonge mensen wil binnenhalen. "Iedere doelgroep die je wilt bereiken, vraagt een andere aanpak en andere benadering."