De Vegetarische Slager: 'Eigenlijk ben ik een soort missionaris'

NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer. Deze week, Jaap Korteweg, oprichter en directeur van De Vegetarische Slager. Het bedrijf maakt vleesvervangers die door de 'bite' en textuur ook voor niet-vegetariërs aantrekkelijk moeten zijn. 

Wie: Jaap Korteweg

Welk bedrijf: De Vegetarische Slager

Werknemers: 20 (maar met de nieuwe fabriek worden het er meer)

Op kantoor is hij maar enkele dagen in de week, vertelt hij. Korteweg beschouwt zijn huis als werkplek. "Ik kom op kantoor voor het teamoverleg en eventueel voor een ander overleg, maar het is niet zo dat ik op kantoor een werkplek heb."

Een werkdag van Korteweg bestaat vooral uit het aansturen van zijn team, het spreken op allerlei bijeenkomsten, seminars en congressen. "Voor uiteenlopende groepen heb ik dat gedaan. Bijvoorbeeld voor mensen uit de financiële wereld, uit de landbouwwereld of uit de automatisering."

Praten op een jaarlijkse bijeenkomst voor ceo's

Deze woensdag doet hij zijn verhaal op een jaarlijkse bijeenkomst voor ceo's in de foodbranche. "Dat vind ik heel leuk om te doen. Ik ben een soort missionaris."

"Voor veel mensen is ons verhaal en product nog nieuw. En het is voor mij een hele mooie manier om daar steeds nieuwe groepen kennis mee te laten maken, altijd in combinatie met proeven. Veel mensen hebben toch een andere voorstelling van vleesvervangers."

Vanaf de oprichting van De Vegetarische Slager in 2010 doet Korteweg al dit soort bijeenkomsten. "We hadden ons winkeltje geopend, er is veel positieve publiciteit omheen gekomen en dan krijg je de vraag of je erover wilt komen vertellen. Zo heeft zich dat ontwikkeld."

"Op het moment dat je mensen laat proeven, krijg je het effect van mond-tot-mondreclame. Dat is veel sterker dan ingekochte reclame en dat merken we nu ook. We zijn natuurlijk nog een heel jong initiatief en toch krijgen we heel veel aandacht en publiciteit door deze aanpak."

Ontwikkelingen volgen elkaar snel op

De ontwikkelingen bij De Vegetarische Slager volgen elkaar in snel tempo op. Pas enkele weken terug werd de eerste winkel buiten Nederland, in Berlijn, geopend. Eind september kondigden Unilever en De Vegetarische Slager aan dat de vleesvervangers  in een product van Unox komen.

Komend jaar is het bedrijf bezig met de opening van een eigen fabriek. Tot nu toe werden de vleesvervangers van De Vegetarische Slager gemaakt door andere partijen.

Met alle ontwikkelingen is Korteweg vooral druk met overleggen, vergaderingen en beslissingen nemen. Zo zat afgelopen dinsdag zijn middag vol met diverse besprekingen.

"Als er veel gebeurt, moet er veel besloten worden. En het is niet zo dat we dan met de hele club zitten te vergaderen hoor. Dat is gewoon opgeknipt in stukjes. Dat is heel erg efficiënt. Er zijn ook bedrijven die alles vanuit huis doen of vanuit de auto. Wij hebben sterk het gevoel dat het goed is om bij elkaar op de werkplek te zitten."

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie