Winkeliers zouden er vaker in slagen schade te verhalen op winkeldieven.

Drie kwart van de claims van winkeliers wordt direct betaald, meldt BNR dinsdag op basis van gegevens van brancheorganisatie Detailhandel Nederland. In 2013 gebeurde dit nog in 60 procent van de gevallen.

Een winkelier kan een schadevergoeding van 181 euro eisen als de dief op heterdaad is betrapt.

"We zien dat het een tijdje nodig heeft gehad voordat die regeling echt bekend werd", zegt Bert van Steeg van Detailhandel Nederland tegen de radiozender. "Die ervaring hebben we gewoon nodig gehad om effectiever te worden."

Winkeliers kunnen een schadevergoeding eisen voor de tijd die zij kwijt zijn aan de afhandeling van winkeldiefstal. Dan kan het gaan om het observeren van de diefstal, het aanhouden en het doen van aangifte. Ook de kosten van directe schade kunnen ze opeisen.

De regeling wordt sinds 1 maart 2013 uitgevoerd door Stichting Afrekenen met Winkeldieven. Die stichting incasseert de schadevergoeding namens de winkelier bij de winkeldief.

Aangifte

Winkeliers zijn volgens de brancheorganisatie minder geneigd om aangifte van winkeldiefstal te doen, omdat er door de politie weinig prioriteit aan zou worden gegeven.

Ook de tijd die het kost om aangifte te doen en de beperkte informatie die winkeliers over de afhandeling krijgen, zouden de ondernemers hiervan weerhouden. Detailhandel Nederland ziet op die punten ruimte voor verbetering.