De grootste golf aan faillissementen in de retail lijkt achter de rug. ABN Amro verwacht dat het aantal faillissementen dit jaar uitkomt op vijfhonderd, het laagste niveau sinds 2008.

De faillissementsgraad, het aantal faillissementen ten opzichte van het aantal bedrijven, komt naar verwachting uit op 0,44 procent: het laagste percentage sinds 2007. In de laatste acht jaar lag het percentage gemiddeld op 0,63 procent.

Reden tot een juichstemming is dat echter niet, waarschuwt ABN Amro. De afgelopen maanden gingen diverse grote namen uit de winkelstraat failliet, en de lijst wordt nog steeds aangevuld. Dat komt omdat de sector te maken heeft met "specifieke uitdagingen", zoals grote concurrentie en overcapaciteit van winkeloppervlakte. 

Ook is het voor retailers belangrijk een omnichannel-strategie te voeren, waarin online en offline verkoop goed op elkaar aansluiten. Vorig jaar werd voor ruim 16 miljoen euro aan online bestedingen geregistreerd, terwijl het in 2007 om nog geen 4 miljard euro ging.