Zaterdag trapt minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) de Week van de Veiligheid af in Amsterdam. In deze week worden activiteiten georganiseerd die ondernemers stimuleren criminaliteit tegen te gaan.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) geeft elke dag een tip om de veiligheid van winkels en horecaondernemingen te vergroten. Hier alvast vijf tips.

Open en sluit nooit alleen

Als je met z’n tweeën bent, is de kans op een overval kleiner. "Overvallers denken dan wel twee keer na voordat ze je willen beroven", zegt het CCV. Het centrum hoort van veel horecaondernemers dat deze maatregel effectief is.

Zorg dat de kassa niet te vol is

Door regelmatig de kassa te legen, voorkom je diefstal. Naast de kans op een overval, neemt ook de kans op een 'kassagreep' af. Hierbij graait een overvaller geld uit een openstaande kassa. 

Er bestaan speciale 'afroomkluizen' om contact geld in te bewaren, die zijn zelfs niet door het personeel te openen. Ook een groter aantal pinbetalingen zorgt dat er minder contant geld in de winkel aanwezig is.

Groet en maak oogcontact

Als je iedereen gastvrij ontvangt, is niemand meer anoniem. Groet daarom iedere klant, maak oogcontact, spreek mensen aan en luister naar hun verhaal. 

Voorkom cybercriminaliteit

Computers en internet zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse bedrijfsleven. Maar daarmee neemt ook kans op online criminaliteit toe. Wijzig daarom regelmatig je wachtwoorden.

Wees ook terughoudend met ingaan op aanbiedingen die per email binnenkomen. Blijf alert bij online betalingen en houd software up-to-date.

Laat al het personeel een veiligheidscursus volgen

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn genoeg online en offline veiligheidscursussen waarin het personeel leert hoe het moet handelen bij diverse soorten van criminaliteit.

De training waarmee zaterdag de Week van de Veiligheid wordt geopend, bestaat uit een 360 graden-film waarin een overval wordt nagebootst.

"Mochten ondernemers of personeelsleden onverhoopt in de situatie van een overval terechtkomen, dan is het goed als ze hun handelingen al eens in een trainingssituatie hebben geoefend", aldus een woordvoerder.

De correcte handelingen zijn volgens het CCV: rustig blijven, de situatie accepteren, het gevraagde bedrag afgeven en de daders goed in je opnemen.