Krokettenmaker Van Geloven, bekend van het merk Mora, koopt meerdere snacklabels van branchegenoot Royaan. Het betreft onder meer de frituurproducten van Van Dobben en Kwekkeboom.

Ook drie van Royaans fabrieken en circa 110 medewerkers in Oostzaan, Wijk bij Duurstede en Beuningen gaan over naar Van Geloven.

Buitenfood, de huidige eigenaar van Royaan, verkoopt de aandelen in Royaan om zich te concentreren op de verdere uitbouw van zijn Kwekkeboom Oven-tak. Dat onderdeel is in 2014 al losgekoppeld en ondergebracht in dochteronderneming NewForrest. Ook de Buitenhuis-minisnacks blijven achter in dat dochterbedrijf.

Van Geloven-directeur Peter Doodeman ziet Van Dobben en Kwekkeboom als goede aanvulling op zijn eigen snackassortiment. In Kwekkeboom Oven had hij alleen geen interesse. Volgens Doodeman heeft zijn bedrijf in Mora Oven al een goed label voor ovenhapjes.

Snackbars

Royaans foodservicemerken Laan, Willie Dokter en KB verhuizen wel naar Van Geloven. Dit zijn snacklabels bedoeld voor snackbars en horeca. De partijen verwachten tot het einde van het jaar nodig te hebben om de deal af te ronden. Er worden geen financiële details naar buiten gebracht.

Enkele jaren terug was al eens sprake van een samengaan van Van Geloven en Royaan. De voorgenomen fusie ketste echter in 2012 af. Van Geloven, waar nu zo'n 950 mensen werken, kwam begin dit jaar in handen van de Canadese patatfabrikant McCain.

Tjendrawasih

Royaan-eigenaar Buitenfood was met een ander dochterbedrijf, Tjendrawasih, ook actief op de markt voor loempia's, spekkoek en bapaobroodjes. Van die broodsnackspecialist neemt de onderneming nu eveneens afscheid.

Tjendrawasih wordt verkocht aan Dutch Bakery, een Nederlandse fabrikant van onder meer worsten- en saucijzenbroodjes. De bakkerij in Alkmaar en alle medewerkers van Tjendrawasih gaan over naar de nieuwe eigenaar.