Ondernemerscollectief Ondernemers van Nu wil een stem in het publieke debat over de handelsverdragen TTIP en CETA.

Bij het collectief, dat sinds eind 2015 bestaat, zijn inmiddels een kleine achthonderd ondernemers aangesloten.

Met de donderdag gelanceerde campagne 'Voor verstandige handel' worden ondernemers geïnformeerd over de handelsverdragen. Ook wil het collectief in een internationale enquête uitzoeken hoe mkb’ers de verdragen ervaren.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan CETA, het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada. De onderhandelingen in het kader van het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten, TTIP, verlopen stroef. Aanvankelijk zouden deze dit jaar worden afgerond, maar dat gaat niet lukken.

Grote gevolgen

"Het blijft vanuit het bedrijfsleven relatief stil. En dat terwijl CETA en TTIP grote gevolgen gaan hebben voor het Nederlandse ondernemerslandschap", stelt de organisatie.

"Veel mkb’ers weten er weinig van, hebben te weinig tijd of denken dat het niet over hen gaat en alleen multinationals betreft", legt een woordvoerder uit. "Maar zij krijgen er wel degelijk mee te maken, niet alleen in de vorm van concurrentie, maar ook kansen."

Ondernemers van Nu bestaat uit mkb'ers die willen bijdragen aan de transitie naar een duurzame economie.  De handelsverdragen zouden dit ook als uitgangspunt moeten nemen, stelt het collectief. "Maak TTIP en CETA modern en toekomstgericht genoeg, ze zijn nu te veel gebaseerd op het oude economische denken van nog meer groei", aldus de persvoorlichter. Ook pleit het collectief ervoor met doorrekeningen van de verdragen te komen.

In 60 seconden: TTIP
In 60 seconden: TTIP