Flink minder zelfstandige ondernemers hebben in het derde kwartaal bijstand bij de gemeente aangevraagd. Daarbij hadden met name ondernemers in het mbk minder vaak hulp nodig.

In totaal zijn in het derde kwartaal 21 procent minder aanvragen ingediend ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf woensdag. In vergelijking met een jaar eerder zijn er zelfs ruim een derde minder aanvragen gedaan.

Het gaat dan om het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandsverlening voor zelfstandigen. Dit kan een krediet of een uitkering van de gemeente zijn. De regeling is bedoeld voor ondernemers die tijdelijk niet voldoende middelen hebben om in hun eigen bestaan te voorzien of voor bedrijven die bedrijfskapitaal nodig hebben.

"Vooral de detailhandel en de bouw profiteren sterk van de economische opleving", licht algemeen directeur Han Dieperink van IMK toe. "In de horeca is die verbetering minder sterk. In sectoren met veel zzp'ers, zoals de zorg en ICT, zien we het aantal bijstandsaanvragen juist groeien."

Dieperink denkt dat dit samenhangt met een structurele druk op de tarieven van zzp'ers. De ondernemers kunnen vanwege het grote aanbod aan zzp'ers in hun sector niet te veel voor hun diensten vragen.