Melkveehouder: 'Goed nieuws dat Brussel nadenkt over verkleinen melkplas'

NUzakelijk vraagt wekelijks een ondernemer die onderdeel van het nieuws is wat het nieuws voor hem of haar in de praktijk betekent.

Deze week melkveehouder Kees Romijn uit de Alblasserwaard over de subsidie van Brussel voor het verkleinen van de melkplas. Romijn heeft 125 koeien, produceert jaarlijks 1,25 miljoen liter melk en is voorzitter van de LTO vakgroep melkveehouderij.

Hoe heb jij het nieuws over de subsidie ervaren?

"Het nieuws hing al in de lucht toen de Europese regeling verscheen, een paar maanden geleden. Maar het duurde heel lang voordat de voorwaarden duidelijk werden. Het echte nieuws is dat vierduizend Nederlandse boeren zich hebben ingeschreven."

"De melkprijs is op een niveau terecht gekomen waarvoor je niet kan boeren. Verbetering is noodzakelijk en de Europese Commissie heeft stappen gezet. Volgens mij is het goed nieuws dat de Commissie nadenkt over hoe dit beter kan. Bovendien betekent minder melk ook minder mest in Nederland. Iets wat nu ook moet vanuit hetzelfde Europa."

Ga je zelf gebruikmaken van de subsidieregeling?

"Voor ons bedrijf is de regeling eigenlijk niet interessant. De regeling maakt gebruik van een referentie van het laatste kwartaal van 2015. Je moet minder melken dan het laatste kwartaal van 2015. Laten wij nou net in ons bedrijf in het laatste kwartaal 2015 al wat minder gemolken hebben. Als ze een paar maanden later hadden gepeild, dan was het ook voor ons bedrijf wel heel interessant geweest."

Welke informatie ontbreekt nog?

"Ik had wel willen weten wat onze staatssecretaris voor ideeën heeft om de regeling interessanter te maken. ik vind dat daar wel wat meer duidelijkheid over had moeten komen."

"Dat ik lees dat mijn Franse en Duitse collega's wat meer geholpen worden door hun overheid. Dat mijn overheid daar niks voor doet en niks voor voelt. Als boer vind ik dat wel teleurstellend. Den Haag heeft ook geld uit Brussel gekregen om de regeling nog specifieker te maken en interessanter te maken. Daar hoor ik nog steeds niks van."

"In oktober moet de overheid duidelijk geven aan Brussel. Alleen, ik wil dat nu wel weten. Zaterdag begint al het laatste kwartaal. De berichtgeving en de betrokkenheid vanuit Den Haag is zeer gering. Om het in boerentermen te zeggen: het is dikke stront."

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie