FNV stuurt minister brandbrief over toezicht op bouwsector

Vakbond FNV heeft minister Stef Blok (Wonen) een brandbrief geschreven over de privatisering van het toezicht op de bouwsector.

De bond vindt dat het toezicht op de bouw de verantwoordelijkheid moet blijven van het gemeentelijk bouw- en woningtoezicht. FNV-voorzitter Gijs van Dijk vindt dat het Rijk daar voldoende geld voor beschikbaar moet stellen.

Volgens de bond wordt er door geldgebrek bij gemeenten minder controles uitgevoerd op bouwplaatsen. "De overheid moet haar verantwoordelijkheid voor een veilige leefomgeving niet overlaten aan de markt. De Nederlandse burger is daarmee niet gediend", schrijft Van Dijk.

"Het gevaar is dat ze, misschien nog niet eens zo bewust, dingen door de vingers gaan zien. Of dat ze winst boven veiligheid stellen. Recente problemen bij pilots op bouwprojecten in Den Haag en Amsterdam doen het ergste vrezen."

Patriculiere onderzoeksbureaus zijn naar het oordeel van de vakbond "niet opgewassen tegen hun taak, bouwers leunen te veel op de controleurs en nemen zelf veel te weinig verantwoordelijkheid voor veiligheid en deugdelijke constructies". In een aantal gevallen zijn de werkzaamheden stilgelegd nadat controleurs van de gemeente zijn komen kijken.

Eerder deze week heeft FNV een meldpunt geopend voor het melden van onveilige situaties op bouwplaatsen. De bond werkt hiervoor samen met de Inspectie SZW.

De minister praat donderdag met een Kamercommissie en een aantal bouworganisaties over zijn plannen voor de privatisering van het bouwtoezicht.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie