Drie gevallen waarin bedrijven in de problemen kwamen met hun reclame

In een poging om met een klein budget toch het grote publiek te bereiken, proberen vaak kleine bedrijven mee te liften op de campagnes van grotere concurrenten en soms gaan ze hierin te ver. Bij deze drie ondernemingen dreigt juridische actie of is de zaak al voorgekomen.

Max Verstappen

De kleine bezorgdienst Picnic, die inmiddels een jaar actief is, gebruikt een lookalike van Max Verstappen in een filmpje, verwijzend naar een reclame van Jumbo. In de film is te zien hoe de lookalike voorbij een bezorgauto van Jumbo loopt en in een busje van Picnic stapt.

Het management van Verstappen zegt te overleggen met de juridische afdeling. Jumbo vindt het geen probleem. Picnic-oprichter Michiel Muller heeft nog niks gehoord van advocaten en zegt veel grappige reacties te krijgen.

Yourhosting/Bavaria

'Zo. Nu eerst naar de cloud', leek Yourhosting een leuke inhaker op de bekende slogan van Bavaria: 'Zo, nu eerst 'n Bavaria'. De laatste tekst werd al in 1985 ontwikkeld en Bavaria heeft het merkenrecht op de zinnen 'Zo, nu eerst een Bavaria' en 'Zo, nu eerst 'n Bavaria'. Volgens de bierbrouwer maakte Yourhosting inbreuk op dit merkenrecht.

De kortgedingrechter gaf Bavaria in maart gelijk. Een paar maanden later won het hostingbedrijf alsnog de zaak bij het gerechtshof. Algemeen directeur Bart Carlier van Yourhosting gaf toen aan zich nog te beraden of de slogan vaker gebruikt zou worden.

Red Bull geeft je geen vleugels

Red Bull ging in 2012 akkoord met een Amerikaanse schikking van in totaal 13 miljoen dollar voor het gebruik van de slogan 'Red Bull geeft je vleugels'. De eiser in de rechtszaak betoogde dat na tien jaar hij nog steeds geen vleugels had gekregen. Ook zou de energydrank niet voor verhoogde atletische of intellectuele prestaties hebben gezorgd. 

Om gedoe te voorkomen zegde het Oostenrijkse bedrijf toe elke Amerikaanse klant die sinds 2002 Red Bull had gekocht een vergoeding van 10 dollar te geven met een maximum van 13 miljoen dollar.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie