EU-landen moeten de keuring van edelmetalen door het Nederlandse WaarborgHolland in principe erkennen. Stelselmatige weigering is niet toegestaan, oordeelde het Europees Hof van Justitie donderdag.

Tsjechië had, ondersteund door Frankrijk, geweigerd om de zogeheten stempelmerken waarmee WaarborgHolland edelmetalen zoals goud en zilver certificeert te erkennen, omdat die voor een deel in filialen buiten de EU worden aangebracht.

Volgens het hof schendt Tsjechië met zijn weigering het EU-recht, zoals ook de Europese Commissie had aangevoerd. Het land had gepleit voor een aanvullend Tsjechisch stempelmerk.

Faillissement 

Bij de keurmeester kunnen zowel ondernemers als particulieren edelmetalen voorwerpen laten controleren. Die kijkt dan welk gehalte de metalen hebben, ter voorkoming van bedrog. Keuringen van WaarborgHolland geven de garantie dat edelmetalen aan de wettelijke eisen voldoen.

WaarborgHolland ging begin dit jaar failliet, maar maakte binnen een dag een doorstart. Het bedrijf, dat is ontstaan uit een vroegere rijksdienst, was lang monopolist, maar kreeg meer concurrentie de laatste jaren