Minister Henk Kamp van Economische Zaken vindt dat extra geld voor innovatie niet alleen van de overheid moet komen. Het Rijk doet volgens hem al veel.

Er kan geld bij, maar het moet van alle partijen gezamenlijk komen, aldus Kamp. Hij reageert hiermee op een pleidooi van universiteiten, ondernemers en onderzoekers om structureel 1 miljard euro per jaar extra voor wetenschappelijk onderzoek. 

De partijen, verenigd in de zogenoemde Kenniscoalitie, vinden het geld nodig voor het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals de overstap van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen.

Kamp onderstreept het belang van samenwerking tussen overheid en andere partijen om extra te kunnen investeren in wetenschap en innovatie. De afgelopen twee jaar heeft het kabinet samen met bedrijfsleven en kennisinstellingen al jaarlijks 2 miljard euro bijgedragen.

Onderzoek en ontwikkeling vergt extra investeringen door het bedrijfsleven. Vooral daar valt winst te behalen, aldus een woordvoerder van de minister.

De Kenniscoalitie klaagde eerder donderdag dat de onderzoeksbudgetten sinds 2010 met zo 'n 25 tot 30 procent zijn gedaald.

De coalitie bestaat uit onder meer onderzoeksinstituut TNO, de vereniging van universiteiten VSNU, de Vereniging Hogescholen, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.