Het kabinet zal in het najaar duidelijk maken hoe sectoren worden gecompenseerd als zij door het vrijhandelsverdrag van de EU met Canada (CETA) in de problemen komen.

In de Kamer bestaan vooral zorgen over de gevolgen van het verdrag voor de landbouw.

CDA, ChristenUnie en SGP wilden hier helderheid over tijdens een debat in de Tweede Kamer woensdag. Volgens Elbert Dijkgraaf (SGP) pakt het verdrag vooral slecht uit voor de akkerbouw, varkenshouderij en kippenboeren.

Canada kent volgens hem minder regels op het gebied van dierwelzijn, is soepeler in het toelaten van gewasbestrijdingsmiddelen en varkensboeren hoeven zeugen niet in groepen te houden. Hij wil structurele compensatie voor getroffen sectoren.

Goed verdrag

Het kabinet blijft pal achter het handelsverdrag staan, zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel). ''CETA is een goed verdrag voor Nederland."

Maar er zullen winnaars en verliezers zijn, aldus Ploumen. Ook een deel van de agrarische sector zal flink profiteren van de overeenkomst, voegde ze eraan toe. Een meerderheid van de Kamer steunt haar beleid.

TTIP

Het andere belangrijke handelsverdrag (TTIP) waarover de EU met de VS spreekt, ligt stil. Ploumen herhaalde dat het wachten is op ''forse concessies" van de Amerikanen.

De hoop was nog tot een akkoord te komen onder het presidentschap van Barack Obama. Maar dat ziet de minister er niet meer van komen. In november kiezen de Amerikanen een nieuwe president.