Nederlandse bedrijven in China hoeven voortaan voor hun Nederlandse personeel alleen nog in ons land premies te betalen voor AOW en WW.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft hierover maandag een sociale zekerheidsverdrag getekend met zijn Chinese collega Yin Weimin.

De verwachting is dat de Nederlandse bedrijven miljoenen zullen besparen. Het verdrag zal waarschijnlijk volgend jaar gaan gelden. Overigens hoeven ook Chinese bedrijven in Nederland niet meer dubbel te betalen.

Minister Asscher: ''Wij willen met dit verdrag onze relatie met China versterken en de concurrentiepositie voor het Nederlandse bedrijfsleven verbeteren. Ook wordt het hiermee aantrekkelijker voor Chinese bedrijven om zich in Nederland te vestigen. Daarmee komen er meer banen bij."

Volgens het ministerie van Sociale Zaken hebben ruim negenhonderd Nederlandse bedrijven inmiddels vijftienhonderd vestigingen in China.

In Nederland zijn ongeveer vijfhonderd Chinese ondernemingen actief. De handel in goederen tussen China en Nederland is 43 miljard euro per jaar.