De advocatenbranche zal meer last krijgen van concurrentie door branchevreemde partijen en digitalisering.

"Branchevreemde partijen bieden vaker juridische diensten aan, buitenlandse partijen treden toe tot de markt en de tariefdruk neemt toe", schrijven analisten van ABN Amro in een woensdag gepubliceerd rapport.

"Bovendien ontkomt de branche niet aan de effecten van digitalisering." Toch zou de branche nog maar weinig gebruikmaken van de nieuwste ICT-middelen. "Experts verwachten echter dat dit een van de sectoren is waar nieuwe technologieën mogelijk disruptieve effecten op kunnen hebben."

Last

"De advocatuur heeft lang last gehad van de economische crisis die in 2008 uitbrak. Pas sinds 2014 komt de omzetgroei van de branche weer in de buurt van de groeicijfers van voor 2009", stelt ABN Amro.

De bank gaat er wel vanuit dat de branche nu verder zal groeien, omdat het complexer en diverser worden van de samenleving tot meer regels leidt.

"Deze juridisering van de samenleving zorgt ook de komende jaren voor groei van de branche." Ook de toename van het aantal fusies en overnames, nieuwe wetgeving op arbeidsrechtelijk gebied en de Brexit kunnen voor meer werk zorgen.

Omzet

Analisten van de bank verwachten dat de omzet van de branche dit jaar met 4 pocent zal groeien. In het eerste kwartaal wist de branche nog een omzetgroei van 4,7 procent ten opzichte van een jaar eerder te boeken. Ondernemers zijn overwegend positief over de omzet in het tweede kwartaal, maar zijn negatiever over het derde kwartaal.

Voor 2017 wordt een omzetgroei van 3 procent verwacht. De analisten hebben de prognose voor volgend jaar met 0,5 procentpunt verlaagd, omdat de Nederlandse economie het met name vanwege de uitslag van het Brexit-referendum naar verwachting minder goed zal doen.

Aantal advocaten

Het aantal advocaten is tussen 2006 en 2016 sterk toegenomen, maar de groei is duidelijk afgenomen en was in de laatste jaren "zeer beperkt". Het aantal advocaten steeg in de afgelopen tien jaar van veertienduizend naar ruim zeventienduizend.

In dezelfde periode is het aantal kleine kantoren en eenmanszaken sterk toegenomen. Het aantal grote kantoren bleef nagenoeg hetzelfde. Het aantal banen steeg in die jaren van ruim 20.000 naar bijna 27.000. (edited)