Vakbond FNV en KLM hebben een akkoord bereikt over de cao voor het grondpersoneel. Hiermee komt een einde aan het geschil tussen de vakbondsleden en de luchtvaartmaatschappij en de dreiging van nieuwe acties. 

Volgens FNV is KLM met een aanbod gekomen met meer geld en meer ruimte voor uitzendkrachten die in vaste dienst komen. Verder behouden alle medewerkers de ouderendagen tot 2023. 

Het akkoord wordt met een positief advies voorgelegd aan de leden, zo meldt de vakbond tijdens een persconferentie dinsdag. 

"Doordat er een bodem van 50 euro in de loonsverhoging is gelegd, gaan veel KLM’ers er meer dan 1 procent op vooruit. Sterker nog, in de laagste salarisschalen kan dat oplopen tot bijna 3 procent", aldus cao-onderhandelaar Jan van den Brink. 

KLM

KLM zegt tevreden te zijn met het akkoord. Het zou binnen het kader passen van het eerdere KLM-voorstel van medio juli. Dit is al eerder door vakbonden De Unie, CNV, VHKP en NVLT aan hun achterban voorgelegd. 

"Ik ben blij dat met deze overeenstemming duidelijkheid is gekomen voor alle grondmedewerkers. In dit voorstel staat dat alle grondmedewerkers onder andere een verbeterde winstdelingsregeling krijgen met in 2016 een gegarandeerde uitkering van 1.600 euro en in 2017 een gegarandeerde eenmalige uitkering van 1 procent", aldus Aart Slagt van KLM. 

"Per 2018 volgt een structurele loonsverhoging van 1 procent. Daarbovenop verlengt KLM de werkgelegenheidsafspraak uit de huidige cao. Het voorstel is van groot belang voor KLM en haar medewerkers en ik hoop dat we de periode van onrust achter ons kunnen laten."

Personeelskosten 

Volgens de vakbond komt er een einde aan "het structureel bezuinigen op personeelskosten en het verlagen van de kwaliteit". 

Volgens FNV heeft KLM toegezegd geen werkzaamheden meer uit te besteden. Zo zouden tweehonderd uitzendkrachten in dienst worden genomen bij KLM. 

Ook willen beide partijen samen optrekken in de lobby voor "eerlijke concurrentie" in de luchtvaart naar Schiphol, Den Haag en Europa. 

Stakingsverbod

Maandag verliep het stakingsverbod dat de rechter had opgelegd in verband met de vakantiedrukte en verhoogde terreurdreiging.

FNV verzette zich de afgelopen weken tegen een nieuw cao-voorstel van KLM. De vakbond vond dat het personeel er na jaren van bezuinigingen opnieuw bekaaid vanaf kwam. 

Door het stakingsverbod van de rechter was FNV gedwongen zich te beperken tot stiptheidsacties. De vakbond liet eerder al weten snel met nadere mededelingen te komen. 

Vijfjarenplan 

Moederbedrijf Air France-KLM kondigde twee jaar geleden een nieuw vijfjarenplan aan om de kosten verder te verlagen. KLM zette vorig jaar een eerste stap door met al het personeel cao's af te sluiten waardoor werknemers harder moeten werken voor hun geld. Een aantal van die overeenkomsten is inmiddels aan vernieuwing toe.

De voorstellen van KLM moesten leiden tot verdere verdere bezuinigingen omdat anders te weinig geld over zou blijven om te investeren in bijvoorbeeld nieuwe vliegtuigen.

De overige vakbonden hebben het nieuwe voorstel voor het grondpersoneel inmiddels voorgelegd aan hun leden. Die van De Unie gingen deze week al akkoord. FNV bleef zich verzetten. 

De onenigheid tussen KLM en FNV draaide onder meer om een salarisverhoging, een winstdelingsregeling en ouderenbeleid.