Roland Kahn, de oud-eigenaar van het failliete MS Mode, verwijt het bankroet van de kledingwinkelketen onder andere aan het gebrek van vertrouwen van huisbankier de Rabobank.

Dat zegt Kahn in een interview met RTLZ, meldt de televisiezender maandag. Hij wijt het faillissement van MS Mode onder andere aan het "gebrek aan vertrouwen in retail" van de Rabobank.

''Net zoals een aantal jaren geleden met de bouw, heeft Rabobank retail als besmet gebied verklaard. Daardoor is hun balans belangrijker dan de werkgelegenheid. Dat is hun keuze", aldus Kahn.

De ondernemer zegt anderhalf jaar nodig gehad te hebben om MS Mode weer op de rails te krijgen, maar de Rabobank geloofde daar niet in.

"Er werd aan de bank niet gevraagd om er méér geld in te stoppen. De bank wilde gewoon het krediet afbouwen naar nul. Als het gaat regenen heb je een grotere of dezelfde paraplu nodig, maar die paraplu was er niet meer."

Failliet

Op 11 augustus vroegen de curatoren van MS Mode faillissement aan. Een doorstart is volgens de curatoren niet uitgesloten, maar over een concrete koper is nog niets bekendgemaakt. Deze week moet er meer duidelijkheid komen.

De Rabobank liet toen in een reactie weten dat zij tot het uiterste waren gegaan om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. "Rabobank incasseert een aanzienlijk verlies, dat ten koste gaat van de leden van de coöperatie en overige klanten", liet de Rabobank destijds weten.

Zelf schuldig

Kahn wijst ook naar zichzelf als verantwoordelijke. Hij was eind vorig jaar betrokken bij een mogelijke overname van het failliete V&D, maar zag een akkoord uiteindelijk afketsen.

"De tijd die we bezig waren met V&D heeft zijn weerslag gehad op onze focus op MS Mode. Wij hadden veel vertrouwen in het management en daar zijn fouten gemaakt. Als wij de tijd niet in V&D hadden gestopt, hadden die misschien voorkomen kunnen worden", zegt Kahn tegen de televisiezender. Ook zijn er volgens hem fouten gemaakt door de directie van de winkelketen.

MS Mode had 130 filialen in Nederland waar 660 mensen werkten. In totaal heeft het bedrijf bijna vierhonderd vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje waar ongeveer 2.300 mensen werkten.