De prijzen van kantoren, winkels en bedrijfsruimtes zijn sinds dit jaar voor het eerst weer hard aan het stijgen. De prijzen herstellen daarmee veel later dan de woningprijs.

Dat blijkt donderdag uit een prijsindex van de Amsterdam school of Real Estate (ASRE) en NVM Business.

"Opvallend is dat de transactieprijzen van commercieel vastgoed in de crisis veel sterker zijn gedaald dan die van koopwoningen en dat het prijsherstel veel later is ingetreden", aldus ASRE.

"Waar de huizenprijzen vanaf 2014 weer een duidelijke stijging laten zien, is dit voor commercieel vastgoed pas vanaf 2016 het geval." ASRE denkt dat het verschil vooral te maken heeft met het verschil in aanbod. Op de koopwoningenmarkt is een "duidelijk tekort aan woningen", terwijl er juist een overaanbod is aan commercieel vastgoed.

Uit de gegevens blijkt dat de prijzen voor commercieel vastgoed tijdens de kredietcrisis sterk zijn gedaald. Vanaf 2013 en 2014 laten de prijzen weer een overwegend stijgende lijn zien. En sinds dit jaar stijgen de prijzen weer flink.

Lage rente

Dit hangt volgens ASRE samen met de lage rente en de ruime beschikbaarheid van beleggingsvermogen. "Met name de grote belangstelling van buitenlandse beleggers is opvallend."

ASRE benadrukt dat de prijzen nu, ondanks de genoemde stijging, nog rond de niveaus van 1999 en 2000 liggen. Ten opzichte van het dieptepunt in 2013 en 2014 zijn kantoren, winkels en bedrijfsruimtes nu respectievelijk zo'n 2, 5 en 6 procent duurder.