De SlijtersUnie vraagt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid op te treden tegen burgemeesters die de Drank- en Horecawet (DHW) overtreden.

Dat schrijft de branchevereniging voor slijters dinsdag in een open brief aan de staatssecretaris.

Het is de organisatie een doorn in het oog dat de gemeente Nieuwegein doorgaat met een pilot waarin wordt geëxperimenteerd met een mengvorm van winkels en horeca. Burgemeester Frans Backhuijs laat winkeliers in zijn gemeente alcohol schenken voor hun klanten.

Nieuwegein doet met 36 andere gemeenten mee aan een proef om te onderzoeken of de geldende wet aangepast moet worden. De wet verbiedt nu het aanbieden van een drankje in een winkel, maar dat verbod is volgens de gemeenten in de praktijk niet te handhaven.

Rechter

De rechter bepaalde vorige maand dat deze activiteiten in strijd zijn met de wet. De burgemeester van Nieuwegein heeft echter laten weten gewoon verder te gaan met de proef. Volgens hem heeft de rechter de pilot niet verboden.

De SlijtersUnie spreekt van "een onverantwoorde omgang met de wet, de rechtspraak en het bestuur". De branchevereniging laat verder weten dat het voor hen onmogelijk is om alle deelnemende gemeenten voor de rechter te dagen. 

Verbaasd

"Ik ben verbaasd over het bericht dat de burgemeester van Nieuwegein doorgaat met de pilot. Ik wil nu een formeel standpunt van de gemeente hoe de gemeente zich aan de wet denkt te houden", reageerde de staatssecretaris eerder op dinsdag in het AD. Van Rijn heeft meerdere keren gezegd dat het experiment binnen de kaders van de wet moet plaatsvinden.

"Weliswaar heeft u inmiddels de heer Backhuijs ter verantwoording geroepen, maar gelet op de van VNG en overige gemeenten ontvangen geluiden is het niet de verwachting dat burgemeesters elders de pilot zullen staken", schrijft de SlijtersUnie hierover.