Marc Calon wordt voorzitter van de werkgeversorganisatie voor de land- en tuinbouwsector LTO Nederland. Calon is nu nog voorzitter van Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

Per januari 2017 volgt hij Albert Jan Maat op, maakt LTO Nederland dinsdag bekend. De huidige voorzitter van de werkgeversorganisatie stopt op 4 oktober. In de tussentijd neemt vicevoorzitter Léon Faassen het voorzitterschap waar.

"Calon heeft zijn wortels in de agrarische sector. Hij runt een akkerbouwbedrijf in het Groningse Zuurdijk en teelt onder meer tarwe, suikerbieten en verhuurt pootaardappelland en doet aan natuurontwikkeling", schrijft LTO Nederland.

"Ooit ben ik begonnen als de jongste voorzitter van de oudste landbouworganisatie. Oude liefde roest niet", zegt Calon over zijn nieuwe baan. "Het is een uitdaging die me zeer aan het hart gaat. Niet in de laatste plaats omdat ik een boer in hart en nieren ben en blijf."

Aedes

Sinds 2009 is Calon voorzitter bij de koepel van woningcorporaties. Zijn tweede en ook laatste termijn zou volgende zomer aflopen. Aedes wil tijdens een congres in november een nieuwe voorzitter voordragen.

"Ik had graag mijn tweede termijn bij Aedes volledig willen uitdienen, maar dit is een uitdaging die ik als actief akkerbouwer graag aanga. Dat ik in januari de overstap maak, geeft het Aedes-bestuur de mogelijkheid om ruim voor de kabinetsformatie mijn opvolger te benoemen", zegt de scheidend voorzitter in een persverklaring.

Calon gaf eerder les aan een landbouwschool in Groningen. Daarna was hij actief als voorzitter van de Groninger Maatschappij van Landbouw, vicevoorzitter van de Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie en voorzitter bij een commissie van het Integraal Structuurplan Noorden des Lands. Van 1999 tot en met 2009 was Calon gedeputeerde van de provincie Groningen.