Vissers voerden zaterdag met vijftig schepen actie in Rotterdamse haven tegen het voorgenomen visserijbeleid van de Europese Unie. 

Die wil dat te kleine vissen in bepaalde gebieden meegenomen worden door de vissers. Normaal wordt deze bijvangst in zee teruggegooid.

Volgens de nieuwe EU-regels moeten te kleine vissen in de Noordzee worden meegenomen naar de wal. Normaal wordt deze bijvangst teruggegooid. Enkele politici van de PVV en VVD waren aanwezig en Europarlementariër Peter van Dalen (SGP), lid van de Visserijcommissie in het Europees Parlement, voer mee.

Job Schot, voorzitter van vissersorganisatie Eendracht Maakt Kracht, vreest dat er straks te veel kleine vis dood gaat: "Uit ons eigen onderzoek blijkt dat 70 procent van de bijvangst die wij teruggooien het overleeft. Die kans is veel kleiner als die vis aan boord moet blijven."

Volgens Schot kost de nieuwe regeling de Nederlandse vissers tussen 8 en 10 miljoen euro per jaar. Aan boord zou bijvoorbeeld geen ruimte zijn voor bijvangst.

Zaterdagochtend zijn 48 schepen de Nieuwe Waterweg op gevaren. Bij de HAL-kade deelden ze 250 kilo gebakken scholfilet uit. In oktober wordt nog een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden en daarna ook nog een in Brussel.