Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant zijn goed voor bijna twee derde van de Nederlandse goederenhandel met het Verenigd Koninkrijk.

Vorig jaar importeerde Nederland voor 21,3 miljard euro aan goederen uit het Verenigd Koninkrijk. Dat komt neer op 5,5 procent van de totale import, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De export naar het Verenigd Koninkrijk was in 2015 goed voor 38,1 miljard euro, oftewel 8,9 procent van de totale Nederlandse uitvoer.

De drie provincies hebben een groter aandeel in de wederuitvoer dan in de export van Nederlandse producten. Vanuit Noord-Holland worden bijvoorbeeld veel in het buitenland geproduceerde geneesmiddelen geëxporteerd.

Nederlandse producten

Aardolieproducten, bloemen, planten, groenten, vlees en aardgas zijn de belangrijkste Nederlandse producten die naar het Verenigd Koninkrijk worden geëxporteerd.

Voor Friesland, Gelderland, Zeeland, Utrecht, Drenthe, Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn voeding en dranken de belangrijkste Nederlandse producten die ze naar het Verenigd Koninkrijk vervoeren.

Noord-Brabant en Flevoland exporteren vooral Nederlandse machines en vervoermaterieel. Vanuit Limburg en Overijssel worden vooral industriële producten uitgevoerd. De Groningse export naar het Verenigd Koninkrijk bestaat vooral uit grondstoffen en minerale brandstoffen zoals aardgas.

Afname

Het aandeel in Nederland geproduceerde producten dat naar het Verenigd Koninkrijk gaat, is afgenomen. In zeven jaar tijd daalde het percentage van 8,9 procent naar 7,8 procent.

Dit hangt samen met een sterkere groei van de export naar landen buiten Europa. Zo groeide de export van Nederlandse producten naar China relatief hard.