Buitenlandse beleggers richten zich steeds meer op de Nederlandse huurmarkt.

Van 2013 tot en met 2015 verkochten corporaties zo’n 15.000 woningen aan beleggers, blijkt uit cijfers van de Autoriteit woningcorporaties, meldt NRC.

De meerderheid daarvan betreft sociale huurwoningen en de meerderheid belandde bij buitenlandse beleggers.

Buitenlandse beleggers investeerden voorheen meer in kantoren en winkelpanden, nu is de Nederlandse huurwoningenmarkt ontdekt.

Niet blij

Niet iedereen is blij met de komst van de beleggers. Zo wordt gevreesd dat de verkoop door corporaties bijdraagt aan de verdere krimp van de beschikbare sociale huurwoningen.

Arnhem, Leusden en Dongen daagden minister Stef Blok (VVD, Wonen) voor de rechter om zijn goedkeuring voor de verkoop van Vestia-woningen in hun gemeenten teruggedraaid te krijgen. Met succes, de rechtbank verklaarde Bloks besluit eind juni nietig.

Opvallende investeerders

Er zitten opvallende investeerders tussen. Zo kocht de Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros ruim zeshonderd huurwoningen in de regio Arnhem van corporatie Vivare.

De recordtransactie staat op naam van het Duitse vastgoedfonds Patrizia dat in 2014 ruim 5.500 huurwoningen van de wankelende corporatie Vestia kocht voor 570 miljoen euro. Het Amerikaanse Round Hill Capital zegt in drie jaar tijd zo 9.000 huurwoningen op de Nederlandse markt gekocht te hebben.