De voormalige, gelijknamige eigenaar van de failliete vleesgroothandel Willy Selten in Oss moet de curator van het bedrijf 1 miljoen euro betalen. 

Het bedrag kan nog verder oplopen, heeft de rechtbank Oost-Brabant woensdag bepaald. 

De vorig jaar tot celstraf veroordeelde vleeshandelaar Willy Selten verkocht enkele jaren geleden op grote schaal paardenvlees als rundvlees.

Begin 2013 werd zijn fraude ontdekt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Hierop werd de voorraad van het bedrijf in beslag genomen en de productie stilgelegd. In april 2013 is de onderneming failliet verklaard. 

Onbehoorlijk bestuur

Volgens de rechtbank is duidelijk dat met de paardenvleesaffaire sprake was van onbehoorlijk bestuur en dat dit een belangrijke oorzaak was voor het faillissement.

"Het bestuur van de gefailleerde heeft de Europese voorschriften voor vleesverwerking bewust overtreden en de gedaagden moesten begrijpen dat de gevolgen voor de onderneming bij ontdekking van deze handelwijze waarschijnlijk desastreus zouden zijn", concludeert de rechtbank. 

Schuldenlast

De curator eiste overigens 12 miljoen euro van Selten. Zo ver wilde de rechter echter nog niet gaan, omdat nog niet vaststaat dat de uiteindelijk resterende schuldenlast zo groot zal zijn.

Als het vlees alsnog wordt vrijgegeven en voor menselijke consumptie kan worden verkocht, dan zal de voorraad namelijk aanzienlijk meer opbrengen dan bij verkoop als diervoeder. De 1 miljoen euro dient als voorschot, aangezien duidelijk is dat het tekort in ieder geval hoger zal uitvallen dan dit bedrag.