De detailhandel heeft in juni 1,7 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De verkopen (volume) groeiden met 1,8 procent, terwijl de prijzen nagenoeg hetzelfde bleven. De koopdagsamenstelling had een positief effect op de omzet. De opbrengsten van zowel de winkels in food- als non-foodartikelen groeiden. Net als in voorgaande maanden is online fors meer omgezet, benadrukte het statistiekbureau.

Juni had in 2016 ten opzichte van vorig jaar een woensdag en een donderdag meer en een maandag en een dinsdag minder. Gecorrigeerd hiervoor was de omzet in juni ongeveer hetzelfde als een jaar eerder.

Voedingsmiddelen 

De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen was in juni 2,6 procent hoger dan een jaar eerder. De verkopen groeiden met 0,8 procent en de boodschappen waren gemiddeld 1,7 procent duurder. De omzet van de supermarkten groeide iets harder dan de omzet van de speciaalzaken.

De winkels in non-food realiseerden echter, met 0,6 procent, slechts een bescheiden omzetgroei. De verkopen namen met 0,7 procent toe. De prijzen lagen ongeveer op het niveau van een jaar eerder. Vooral winkels in woninginrichting wisten meer om te zetten, zo'n 10 procent. Ook kledingwinkels, doe-het-zelfzaken en drogisterijen werden gevonden.

Zaken voor consumentenelektronica hadden echter een mindere maand, maar wel beter dan de periode daarvoor. De omzet kromp in juni licht, tegen een daling van 10 procent in mei. Ook winkels in huishoudelijke artikelen zagen, evenals in mei, de opbrengsten afnemen.

Omzetontwikkeling detailhandel