Rabobank zou de volledige winkelomzet inclusief btw van de noodlijdende winkelketen MS Mode opeisen. Maar de bewindvoerders gingen hier niet mee akkoord.

Dat meldt NRC woensdag op basis van gesprekken met bewindvoerder Cees de Jong en een andere betrokkene.

De winkels van MS Mode zijn open gebleven nadat de rechtbank uitstel van betaling heeft verleend. De omzet die op deze manier nog wordt geboekt, vloeit sinds afgelopen vrijdag voor een groot deel naar Rabobank. Deze bank is een van de schuldeisers van het bedrijf.

In eerste instantie inde de bank de volledige opbrengst inclusief de 21 procent btw die klanten voor de kleding betalen. De btw gaat normaal gesproken naar de Belastingdienst.

De bewindvoerders hebben hiertegen geprotesteerd, omdat zij ook de belangen dienen van andere schuldeisers zoals de Belastingdienst en leveranciers. Als het volgens de wensen van Rabobank zou gaan, dan zou er voor de andere schuldeisers geen geld overblijven. 

Substantieel deel

Op dinsdag bleek dat de bank toch een deel van de omzet af wil staan en ook de btw niet meer zal innen. Bewindvoerder Cees de Jong wil aan NRC alleen kwijt dat het gaat om "een substantieel deel". Hij vindt dat de bank zich als "Rupsje Nooitgenoeg" gedraagt. 

Rabobank heeft volgens NRC 30 miljoen euro in MS Mode gestoken en heeft pandrechten op alles wat het bedrijf in bezit heeft. Zo heeft de bank als schuldeiser een goede positie. De bank zelf wilde niet op de kwestie reageren.

Uitstel

MS Mode kreeg afgelopen vrijdag uitstel van betaling. De directie wijt de financiële problemen van het bedrijf aan het negatieve sentiment in de modebranche. Ook had MS Mode last van de zachte winter, die ervoor zorgde dat de wintercollectie tegen lagere prijzen verkocht moest worden.

De bewindvoerders onderzoeken de mogelijkheden van een doorstart. Er liepen eerder ook al gesprekken met partijen die het bedrijf mogelijk helemaal of gedeeltelijk willen overnemen.

MS Mode heeft zo'n 130 filialen en 660 medewerkers in Nederland. In totaal heeft het bedrijf ongeveer 2.300 medewerkers en vierhonderd winkels.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie: In60seconds