De curatoren van kledingketen MS Mode hebben het faillissement aangevraagd. De huidige situatie waarin de Rabobank de omzet naar zich toetrekt, is niet meer houdbaar. 

Dat bevestigt de curator in gesprek met NU.nl. Voor het personeel wordt ontslag aangevraagd. Er werken 660 medewerkers bij MS Mode in Nederland. Het concern heeft in totaal 130 Nederlandse filialen. 

De winkels blijven nog open. Op de website is te zien dat de webshop niet meer beschikbaar is "wegens omstandigheden". 

Curator Frits Kemp legt uit dat de schulden bij de keten toenamen doordat MS Mode wel kosten moest maken om de winkels open te houden, maar dat de Rabobank de omzet incasseerde op basis van een overeenkomst die voor de surseance was gemaakt.

Dagelijks draait de keten nu een gemiddelde opbrengst van 240.000 euro, maar daarover moet sowieso al 40.000 euro btw worden afgedragen. Verder worden er allerlei kosten gemaakt om de verkoop gaande te houden waarvoor MS Mode de rekening krijgt gepresenteerd, maar waarvoor de keten geen enkele vergoeding terugziet, aldus Kemp. 

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds

Schulden 

Hierdoor nemen de schulden van het bedrijf toe. Een onhoudbare situatie, volgens de curator. "Wij kunnen niet toestaan dat er iets verkocht wordt zonder dat er betaald wordt."

Kemp benadrukt al een week te onderhandelen met de bank, maar niks op te schieten. "De Rabobank biedt een schijntje van wat normaal is. Iets wat volstrekt onacceptabel is."

Kemp zegt sterk te overwegen deze donderdag de winkels te gaan sluiten als er niet snel een overeenkomst wordt gesloten. Maar de kansen op een doorstart worden er niet beter op als de deuren van de winkels dichtgaan. "Dat is het dilemma waarvoor we staan."

Voordat uitstel van betaling werd aangevraagd, was al een biedingsproces gestart. Kemp vertelt dat er toen een dozijn geïnteresseerden waren. "Die interesse was niet zodanig dat men al meteen zaken wilde doen."

Jammer

"Rabobank vindt dat ze tot het uiterste is gegaan om de toekomst van MS Mode veilig te stellen. Dat is niet gelukt en dat is erg jammer voor alle betrokkenen", reageert de bank woensdagmiddag.

"Rabobank incasseert een aanzienlijk verlies, dat ten koste gaat van de leden van de coöperatie en overige klanten." De bank zegt zich in het belang van de betrokkenen in te spannen voor een redding van MS Mode of delen daarvan.

Uitstel van betaling

Het modebedrijf kreeg op vrijdag 5 augustus uitstel van betaling van de rechtbank Amsterdam. Dit betrof de holding en werkmaatschappij in Nederland.

De collectie van de keten wordt in Nederland gemaakt en het hoofdkantoor staat in Diemen. Het bedrijf heeft ook vestigingen en webwinkels in België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje.