Europese luchthavens hebben de eerste helft van dit jaar 6,2 procent meer passagiers vervoerd. De groei was in het eerste kwartaal nog 8,2 procent en zwakte de drie maanden daarna af naar 4,9 procent.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van brancheorganisatie ACI. De organisatie wijst op de invloed van terrorisme en geopolitieke instabiliteit.

Schiphol kwam uit op een groei van 9,9 procent, waar de Amsterdamse luchthaven in het eerste kwartaal nog een stijging van 12,4 procent liet noteren. Daarmee laat het concurrenten als London-Heathrow, Parijs and Frankfurt ver achter zich.

Een groot deel van de groei komt op conto van kleinere luchthavens. Dat geldt niet voor Brussels Airport, beter bekend als Zaventem, dat kampte met de gevolgen van de aanslagen in maart.

Turkije

Luchthavens buiten de EU deden het met een groei van 0,5 procent een stuk minder. De daling in het tweede kwartaal was 3,2 procent en in juni zelfs 6,9 procent. Veel minder mensen kozen ervoor om naar Turkije en Rusland te vliegen. IJsland, Macedonië, Moldavië, Oekraïne en Israël waren de grootste groeiers.

De ACI verwacht dat de groei dit jaar verder afzwakt, mede vanwege de aanslag op het vliegveld van Istanbul en de mislukte staatsgreep in Turkije. Ook het brexit-referendum pakt negatief uit voor het luchtvervoer, aldus ACI, dat als enige lichtpuntje de lage olieprijs noemt.

Het vrachtverkeer groeide de laatste zes maanden met 2,1 procent.